LONDON RESTAURANT & SHOPPING TIPS

Nyt tulee pieni Lontoo tykitys. Taustoja: Olen asunut 2000-luvun alussa (joo'o ja tuli just nyt satavuotias olo) Lontoossa tovin. Englannissa on tullut asusteltua myös pikkukylässä Readingin kupeessa ja pohjoisemmassa opiskellessa Lincolnissa. Pääsin piiiiitkästä aikaa tallailemaan Lontoon kaduille kun mieheni yllätti minut Lontoon shoppailureissulla äitienpäivälahjahenkisenä juttuna. Sattumalta hoitovapaanikin päättyi siihen vkloppuun joten reissusta tuli kaikin puolin merkittävä, ikäänkuin tietyn aikakauden lopetus ja uuden alku. Reissu pysyi minulle salaisuutena baggage droppiin asti ja siinä oli virkailijalla melkoinen ilme kun minä ihmettelin isoon ääneen, että jeeee mennäänkö me Lontooseen?! 

Takaisin asiaan. Lontoo on valtava paikka täynnä tekemistä ja näkemistä miljoonaan makuun. En lähde mitään kattavaa Lontoo esittelyä tekemään vaan haluan ennemminkin jakaa juuri tämän tekemämme reissun parhaat palat ja vinkit höystettynä kokemuksen kautta kertyneellä Lontoo tuntemuksella. Meidän agendalla oli lähinnä shoppailua joten tämä postaus esittelee shoppailu- ravinteli ja matkusteluvinkkejä. 

OXFORD STREET & BENUGO

Jos haluat shoppailla sellaisessa paikassa missä on kaikki merkittävät high street kaupat kuten TopshopMiss SelfridgeAmerican ApparelOfficeMujiOasisFrench ConnectionOther stories,  New LookForever 21 ja sata muuta niin suosittelen valitsemaan perinteisen Oxford Streetin. Siellä on myös kauppa, joka on vähän niinkuin Stockman potenssiin 10 nimeltään Selfridges, jossa kannattaa käydä eritoteten paperisälä ja ruokaosastoilla.  Kun shoppailet Oxford streetillä, muista pitää energiatasot kohdillaan ettei tahti hiivu ja hermot mene niin herkästi jos liikkeellä on liikaa porukkaa makuusi. Parhaat tankkausstopit mielestäni ovat Bond streetin paikkeilla ja Oxford circuksen lähellä olevan Carnaby streetin alueella. Bond streetin kohdalta Oxford streetin pohjoispuolella olevan James Streetin varrella on montakin kahvilaa ja pientä kivaa ruokapaikkaa. Me valitsimme tällä kertaa Benugon Wigmore Streetillä. Benugo on ravintola-ruokakauppahenkinen ketju, jotka on kivan rennon oloisia ja ainakin meikäläisen kvinoa-kana-grillatutkasvikset-fetasalde oli oikein mainio. 

Paras (ja mielestäni ainoa mahdollinen) aika suunnata Oxford Streetille on arkiaamupäivät. Lauantait ja perjantai-illat ovat ihan horroria ihmismäärän takia. Aikaa on hyvä varata lähes koko päivä jos meinaat käydä kaikissa kaupoissa tien varrella ja vielä keretä sen kummatkin puolet. 

CARNABY STREET & KINGLY COURT

Carnaby street on melkein heti Oxford streetin alapuolella ja on kiva pieni symppis alue mistä löytyy jonkun verran kauppojakin. Tämä alue sopii läpikäveltäväksi hengailumielessä ja matkalla saattaa hyvinkin löytyä jotain ostoskasseihin. Tässä kohtaa on myös hyvä pitää ruoka/drinkkistoppi esim. Kingly Courtilla, joka on hauska pieni sisäpiha talojen keskellä, joka yleensä kuhisee syöjiä ja juojia, koska siinä on kiva ruokapaikkojen keskittymä. Me ei tällä kertaa kuitenkaan jääty sinne a) koska se oli ihan täynnä ja b) koska oltiin ilta-aikaan tuossa kohtiin ja haluttiin joku kiva drinksuhenkinen mesta. Sellaiseksi valikoitui tosi kiva uusi tuttavuus minulle kuin Central & co. Lämpimähkö ilma ja pikkuhiljaa tummeneva ilta oli täydellinen set-uppi tuolle paikalle. Koko baarin leveydeltä auki olevat ovet kadulle teki sen, että tunsi kaupungin sykkeen vaikka istuikin sisällä. 

COVENT GARDEN & UNION JACKS

Jos olet Carnaby streetillä, siitä ei ole kovin pitkä matka enää Covent Gardeniin. Covent garden on mun ihan lempparipaikkoja Lontoossa. Tai vielä tarkemmin sitä ympyröivät kadut on niitä kivoja. Sieltä löytyy pikkukauppoja, merkkikauppoja, paljon kenkäkauppoja, erilaisia rafloja ja musikaaliteattereita sun muuta. Vaikka ennenkaikkea menisin Covent Gardeniin fiilistelemään niin lasken sen kuitenkin myös mukaan hyviin shoppailupaikkoihin. Siinä tulee käytyä kaupoissa vähän vahingossa hengailun ohessa ja matkalla sinne. Yleensä kuten tälläkin kertaa käppäiltiin Sohon suunnalta Seven Dials -risteyksen kautta Earlham Street > Neal Street reittiä Covent Gardeniin, joka on kiva reitti. Tosin kaikki kadut on kivoja ja kannattaakin kierrellä ja kaarrella ympäri ämpäri. 

Tällä kertaa syötiin ihan Covent Gardenin ytimessä Apple Marketissa Jamie Oliverin Union Jacks -raflassa. Lähinnä siksi, että ei jaksettu lähteä etsimään mitään paikkaa ja se oli ihan kiva käydä testaamassa. Ja kyllä se kannattikin, syömäni burgeri oli yksi makoisimmista aikoihin. Ei ehkä ihan perusburgerin makuinen, mutta sellainen kivan erilainen. 

Tällä alueella käytiin shoppailun ja hengailun lisäksi Lyceum teatterissa katsomassa Lion King musikaali, joka oli järisyttävän hyvä. Olen ihan musikaalifani ja tämä meni kyllä kärkikahinoihin My Fair Ladyn, Dirty Dancingin ja Mamma Mian kanssa. Sen päälle maistui Byron burgerit melkoisen makiasti (Käytiin Central St Giles Byronissa). 

MUUT VARTEENOTETTAVAT HIMOSHOPPAILUPAIKAT LONTOOSSA

Westfield Stratford on yli 300 liikettä sisältävä kauppakeskus melko lähellä ihan ydinkeskustaa (9 pysäkkiä Oxford Cirkuksesta Central linella). Siellä on helppo shopata high street brändejä. Ja jos on alusvaateosastolla vajetta niin suosittelen käyntiä Victoria's Secret myymälässä. Siellä on hyvä palvelu ja minäkin tissiliiviostoskammoinen löysin heidän mittauspalvelun avulla minulle sopivat mallit ja koon. Westfieldissä syötiin Libanonilaista sapuskaa Comptoirissa. Voin suositella sitäkin! Etenkin hummus oli erihyvää ja mango-vaniljajuustokakku oli taivaallista!

King's Road on maltillisemman shoppailijan paikka. Siellä on rauhallisempaa kuin Oxford Streetillä, mutta myös vähemmän isoja vaatekauppoja ja enemmän pienempiä putiikkeja ja mm. Habitat.  Tuubilla lähin pysäkki on Sloane Square. Chelsean alue on myös kivaa käppäilyaluetta jos haluaa ihastella nättejä englantilaisia talorivistöjä. Me käveltiin tällä reissulla South Kensingtonin tuubipysäkille. 

BOXPARK & OLD SPITALFIELDS MARKET

Old Spitalfields Market kannattaa käydä tsekkaamassa jos itä-Lontoossa liikkuu etenkin jos markkinahenkiset shoppailut on omaan makuun. Paras päivä shoppailujen kannalta on sunnuntai.

Siinä ihan huudeilla on myös  jännä paikka nimeltä Boxpark, parakeista koottu pop-up minikauppakeskus. Varsinaisen kreisishoppailun makuun siellä ei välttämättä pääse, vaan sieltä voi bongata ennemminkin jotain yksittäisiä kivoja juttuja. Minä nostaisin etenkin Moo käyntikorttilafkan. Olen siihen tutustunut jo internetin ihmeellisessä maailmassa aiemmin, mutta pop-up liikkeessä kivat tuotteet vielä konkretisoituivat. Tekis mieli tilata käyntikortit ihan vaan tilaamisen ilosta. 

Boxparkkia vastapäätä on makee ruokapaikka nimeltä Pizza East. Cool paikka ja puolet ajasta pizzaa mussuttaessa meni interiöörin ihasteluun.

Nämä kaikki ovat kävelymatkan päässä Liverpool streetin tuubiasemalta ja alueen nimi on Shoreditch.  

SOHO

Sohossa ei ole varsinaista shoppailukatua, mutta siellä on sitäkin enemmän ravinteleita, kahviloita, baareja ja pubeja. Majoituimme tällä kertaa Sohossa The Nadler Soho hotellissa. Oikein siisti hotelli Lontoon mittapuussa ja loistava sijainti keskustan toimintoihin. Suihku oli ehkä maailman siistein sadesuihku ja hiustenkuivankin oli GHD:n supermasiina. Sieltä suositeltiin aamiaispaikaksi raflaa nimeltä Princi. Kävimme testaamassa sen ensimmäisenä aamuna ja se oli aivan super! Ihana italialainen rento tunnelma. Ihana ranskalainen breku löytyy puolestaan Le Pain Quotidienissa. Söin varmaan puoli purkillista heidän ihanaa hasselpähkinälevitettä leipien kanssa.
 

Ja lopuksi shoppailuvinkki paperi-, taide- ja toimistotarvikkeiden ystäville: Tottenham Court Road Paperchase on ihan must-see (Goodge Street on lähin tuubipysäkki). Ja 2015 Lontooseen matkustaville tiedoksi, että Tottenhamcourt road -asema on suljettu joulukuuhun 2015 asti. 


BRIEFLY IN ENGLISH

My husband took me to a surprise shopping trip to London couple of weeks ago. I've lived in London, Twyford, and Lincoln in England so I consider England my second home and London is one of my favorite places in the world. The best places to shop are Oxford street (go weekday mornings, avoid  weekends), Carnaby Street, Covent Garden area, Westfield Shopping centre, and King's road. The cafés and restaurants we visited on this trip were all super good choices: Benugo on Wigmore Street, Central & co in Soho,  Jamie Oliver's Union Jacks in Covent Garden, Central St Giles Byron, Pizza East in Shoreditch and breakfast at Princi and Le Pain Quotidienissa. All in all a superb visit to my favorite town!